click banner for more info

Tuesday, February 22, 2011

tutorial letak 3 iklan nuffnang dalam blog (leaderboard/skyscraper/large rectangle)

Macam yang niesz dah beritahu before ni dalam tips nak dapatkan buffered earnings, kena ade 3 iklan nuffnang kan, so, hari ni niesz nak ajar cara nak letak ketiga2 iklan nie..mungkin ramai yang dah tahu, tak pe, sekadar nak kongsi ilmu sebab ada yang tanya niesz mcmana nak buat iklan ni..

Sebelum nak letak iklan ni, kena daftar dulu dekat sini..www.nuffnang.com.my..then pergi dekat sini..

LEADERBOARD
1. First skali g kat DASHBOARD - LAYOUT- EDIT HTML..make sure korg save dulu template tu, tuk backup..kang kalau x jd, sape susah..niesz jgk susah..hehe..then jgn lupe tick pd Expand Widget Templates.

2. Cari code ni <header> , yang ni kalau korang nak letak dekat [atas] header..

    Copy and paste kan code html leaderboard korang sebelum code <header> 

    contoh : <code html leaderboard korang><header>

3. Cari code ni </header> , yang ni pulak kalau nak letak [bawah] header korang..

     Copy and paste kan code html leaderboard korang selepas code </header>  

     contoh : </header> <code html leaderboard korang>

4. Boleh preview untuk tengok hasil..kalau ok, done!boleh save..
SKYSCRAPER
1.  Pergi ke  DASHBOARD - PAGE ELEMENTS - ADD A GADGET 

2. Copy and paste kan code html skyscraper korang dalam add a gadget tu..

3. Save! letak kan di atas sekali dekat sidebar korang yer..

Kalau nak macam niesz punya, yang statik dekat bawah tu, ley letak code nie..

Masukkan code ni <div style='position:fixed; bottom: 0px; right: 0px; z-index:1001'> sebelum code html skycraper korang and akhir code letak ni </div> then save!


Contoh : <div style='position:fixed; bottom: 0px; right: 0px; z-            index:1001'><code html skycraper korang></div>
LARGE RECTANGLE
1. First skali g kat DASHBOARD - LAYOUT- EDIT HTML..make sure korg save dulu template tu, tuk backup..kang kalau x jd, sape susah..niesz jgk susah..hehe..then jgn lupe tick pd Expand Widget Templates.


2. Cari code ni <data:post.body/> 


3. Copy and paste kan code html large rectangle korang selepas code ni <data:post.body/>

4. Letak kan code ni <center> sebelum code html large rectangle korang and code ni </center> selepas code html rectangle korang.

    Contoh : <data:post.body/>
                 <center><code html large rectangle korang></center>

5. Boleh preview, kalau dah ok, save and done!ehe..
p/s : hope semua yang dirancang hari ni berjalan lancar..amin..

Image Hosted At MyspaceGens
--------------------------------------------------------------------------------------
Image Hosted At MyspaceGens
--------------------------------------------------------------------------------------

Suka entry ni? boleh LIKE!

32 comments:

yatie's EPISODE said...

thank you niesz! menjadikkk~ (:

Hanis MY said...

thanks for sharing niesz! i likkeee skrg gak nk cuba fuhh harap2 menjadik!

Hanis MY said...

niesz cemana nk letak iklan kecik2 yg klik banner for info tu?

Lya Colours said...

mcm mana letak nuff yang stick kat belah kanan blog ni
kita tak tauuu

zati embong said...

thanks niesz for sharing O.o

Dee said...

utk org yg x tau lagi..tips ni mmg berguna..good info!

Amy Syaquena said...

nice sharing thanks dear..

nabilah_2908 said...

kalau akk..

akk masuk kan code dlm kotak add gadget je..so..tidak la pening2 nk tgk coading..huhuhu...

kecuali jenis large rectangle..baru guna cara macam ni.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
AUTOMATIK PING BLOG

ieda said...

thanx dikk sbb sudi sharing :)

sahromnasrudin said...

bagus info nie..menarik.. dan berguna

white rose said...

thanks ye niezs...
akak pun dah blurr bab2 nuff nih...

hahahaha...

noraim said...

eh akak, yg churp2 tuh sama ke dgn nuff?

d_tieah said...

Yerrrrrrr, dah pandai baut tutorial plak..
Bagus2..
Nasib baik aku dah ade ketiga2 iklan tu..


Entry Terbaru 1 : "Saya Mahu iPad Dari Blog MySuperKids"
Entry Terbaru 2 : "Saya Mahu Ramai Followers Dari Blog Ben Ashaari"
Entry Terbaru 3 : "Saya Mahu Mengaplikasikan Ilmu Tutorial Dari Blog Maribinablog"

lionteen said...

dah ade tutorial dah skang. kihkih. bgus2..

Fairus Bin Mamat said...

GOOD INFO 4 NEW NUFFNANGERS.. :)

Novelgurl said...

salam..huhu dh letak ri2 buang balik lak

Cik Akma said...

hee bgs2 :D

hysman said...

mekaceh atas tutorial nih yer..
hehe...berguna...

J.M.R said...

nice info!!..

tapi nuff dah lama tak bg JMR barang sebijik dua BE..

JIJI YU said...

ahhaa..ape kate tolong aku mencantikkan blog aku..eheh

syuwai said...

tp incik nuff ni makin lama makin kedekut! huk3x

nelly said...

Nice tips ..
=)

ghost writer said...

macam Ghost punya dah ok tak?

apisv2 said...

n1;)

josrevalution said...

lah....susah...susah.saja...tambah widget kan sinang.....hehehe..
http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fnetworkedblogs.com%2FeCesd&h=833e5

feyus said...

Thanks tuan rumah.. good your info. :)

HaniS said...

yei..jadi2..tq

Jaja Azmi said...

iklan yg large rectangle tu tak jd la kak. die pegi ke bawah header pulak. nape ek.
www.jajaazmi.blogspot.com

Alya Natasha said...

thanks akak for the tutorial...:)

Nieyxzha Hassan said...

thanks...dah menjadi...selepas berhempas pulas ;p

Hanis Izzaty said...

macam mana nak buat iklan leaderboard heartbeat tuu die "center" ??

Azni Azizan said...

Thanks ya

dah join? click sini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...





ShoutMix chat widget