click banner for more info

Saturday, March 19, 2011

Pereka, penjual, pembeli, sama-sama dapat dosa..

Pagi tadi time niesz kemas bilik, lipat kain, niesz terfikir..something yang niesz tak pernah terfirkir pun sebelum ni..mungkin benda tu nampak remeh, nampak cantik..tapi cuba tengok pada kesan nya pula..contoh macam ni..

baju seksi 

legging 

sanggul/ tudung 

Kalau fikir-fikir balik, selalu nya kita akan salahkan pembeli sebab pakai pakaian macam ni, tapi kalau tak ada yang menjual, maka, tak ada lah yang membeli..and kalau tak ada yang mereka pakaian ni, so tak adalah yang menjual..betul tak?Kadang-kadang kalau tengok fashion show pakaian muslimah pun dah macam pakaian barat, terdedah sana, terdedah sini..
Bayangkan kalau ada orang beli pakaian tu, yang jelas-jelas di larang dalam islam..confirm2 pereka dan penjual tu free2 dapat dosa, yang pakai confirm2 awal2 dah dapat dosa..tu baru sorang yang beli, kalau beratus-ratus orang yang beli? berapa banyak dosa yang nak di tanggung? baju tu pun bukan sekali sekala je dorang pakai, mungkin 2 kali seminggu..tak kan nak terus dapat dosa setiap kali dorang pakai pakaian tu?
 Rasulullah s.a.w bersabda: 

“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini”


Image Hosted At MyspaceGens
--------------------------------------------------------------------------------------
Image Hosted At MyspaceGens
--------------------------------------------------------------------------------------

Suka entry ni? boleh LIKE!

27 comments:

Ayuni said...

samer mcm yg jual arak...

Anisa Hang Tuah said...

sanggul tinggi2 tu mmg nis tak berkenannnnn

ZWAN SABRI said...

moga dijauhi daripada dosa2 yang x disengajakan ni.. amin!



MySuaraBlog: Jom Kesan Kehamilan Cara Orang Dulu2

Novelgurl said...

Salam.erm..tu la..skrng nie mcm2 dh.

shahjiehan said...

hahhaa.. semua dapat saham ..xkira byk or sikit.. nauzubillah...

kay_are said...

nak wat cane kan.. zaman sekarang everything is fashion.. tu je yang kte pk, leh pakai ke x, bukan amek kre pun.. em..

Miss Tira said...

Tak tahulah berapa banyak dosa yang ditanggung oleh pemerintah Malaysia ni kerana bersekongkol dengan perkara-perkara haram. Nauzubillah.

aliza said...

rupe2 nya sanggul tuu pun ada jual erk..dulu tak tahu pun,tu yg pelik bile tgk dorang nye sanggul tinggi.igtkan rambut dorang.

zati embong said...

xde ape yg cantknya bersanggul tinggi2 camtu.dosa free2 je dapat.

nur said...

tak minat sanggul tinggi..
ALL IN ONE

Raji berkata said...

hohoh btol2
pakai lah tebal2 pun
biarlah panas berpakaian di dunia
jangan smpai panas kita menanggung di padang mahsyar nnti :)

sarah mohamad said...

mintak dijauhkan dari benda2 gni.

kiwi said...

huhu.smlm dinner tgk mcm2 fesyen zmn skrg..malu pn ad..

kiwi said...

huhu.smlm dinner tgk mcm2 fesyen zmn skrg..malu pn ad..

Miss Yaty said...

alahai..tu lah niesz, yaty pun heran kan dorang yang jual baju2 cm tu dorg tak pikir ke dorg tu mcm support org buat dosa...

memang sama macam arak kkan...semoga perkara ni jadi iktibar pada kita semua..

Anonymous said...

persoalan saya dsini,apa pula hukumnya bila admin blog ini post gambar seksi?(contoh : gambar perempuan dengan gaun terbelah nampak kaki + kaki perempuan pakai legging) Agak2nya berdosa tak?:)

udin said...

hurm.. zaman sekarang ni ramai yg wat sesuatu perkara ikut logik akal ja.. tak ikut Al-Quran dan Hadis.. tu pasal hal2 mcm ni terjadi.. ikut ja cara pemakaian Islam yg disarankan.. selamat dunia dan akhirat.. :)

mr.syazwan said...

la ni mcm2 trend pakai tudung wan nampak

nak ckp lebih2 pun ermmm entah la

tpi yg hairan

pakai tudung tapi baju legan pendek

apakah itu??

dan pakai tudung tpi singkat sangat kot!

ermmmm dunia2

ceewah macam ustaz lak

huhu

Siti Nur Amirah said...

betul..kdg2 perkara yg kita nggp kecil sbnrnye mkn diri kan..;'(

Solihin Zubir said...

xde yg menjual, maka xde yg membeli.. dosa pun terhindar.. =)

Amirrah Zawani said...

sebab ada permintaan, tu yg dorang jual.. i mmg tak penah pakai legging.. tak minat +_=

huda said...

macam mana ye kalau baju seksi dan legging tu dipakai oleh isteri supaya nampak cantik di depan suami (dlm rumah sahaja)... berdosakah penjual dan designer tu?

sebenarnya baju2 seksi tu penting jugak bg yg dah berumahtangga, bukan bertujuan pakai di luar rumah

Norhafiza said...

kakNo pun kurang setuju dengan fesyen sekarang..kadang2 susah juga nak dibahaskan sebab tiada pula diterangkan oleh pihak media kan..malahan menjadi trend selebriti kita skang jd mudah mnjd ikutan peminat mereka..klo boleh kita janganlah sesekali mencubanya..

Arol Mubin said...

Betul jugak. Dapat dosa free berterusan. Samalah macam ambil gambar tak menutup aurat then tayang di internet. =.='

d_tieah said...

Owh.. Entry ini rupanya.. Adoi.. Kontroversi jugak ek.. Ngee :)


Entry Terbaru : DUN Sarawak Dibubar Hari Ini

lalink7 said...

dah lama sis nak cari sabda rasullallah berkaitan bonggol belakang kepala tuee..hmm..

BLADE EDGE said...

Salam..

kene la ikut panduan pakai pakaian menutup aurat sbgmana yg telah digariskan dlm syariat. itu yg sebetulnya..

terkilan dgn sikap masyarakat kita hari ini yg byk bagi alasan semata2 utk halalkan apa yg telah Allah haramkan..

jgn kata dlm hal2 pakai baju jer, dlm urusan lain pun mcm tu jugak lebih kurangnya..


regards,
BLADE EDGE

dah join? click sini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...





ShoutMix chat widget