click banner for more info

Friday, March 11, 2011

kahwin : 6 perkara best buat suami dan tak best buat isteri

Best tak kahwin? hehehe..senyum2..best lah tu ek..tapi kan lepas kahwin ni rasa2 siapa yang paling best, si suami atau si isteri? biasalah dah kahwin ni masing2 ada tanggungjawab..tapi bagi niesz lah kan mesti si suami yang paling best..nak tahu kenapa?

Si suami

Pagi-pagi pergi kerja dah ada orang siapkan breakfast..

Nak pergi kerja tak payah risau sebab pakaian kerja mesti dah di basuh and di iron..

Balik kerja dah terhidang makanan atas meja..

Dah tak payah risau terlepas subuh sebab ada yang kejutkan..

Kalau demam, ada yang ambil berat..

Malam-malam sebelum tidur ada yang akan melayan..(18sx! ehe..)

Si isteri

Kena bangun awal even sebelum ni matahari dah tercacak baru nak bangun..

Malam-malam iron baju kerja suami and baju kerja sendiri, kalau ada anak2, gosok sekali baju sekolah anak2..fuh! banyak tu..belum basuh kain baju lagi..

Sampai je rumah lepas balik kerja, dah ketung!ketang!ketung!ketang! siapkan makanan untuk suami dan anak-anak..

Pagi-pagi dah kena bangun untuk kejutkan suami solat dan buat breakfast..

Kalau suami demam, terpaksa ambil cuti sebab tak sanggup tinggalkan suami sorang-sorang..

Aduh! dah penat satu hari, tengah malam pun kena kerja jugak, kalau tak memenuhi kehendak si suami, berdosa lah isteri tu..

Tapi tu lah tanggungjawab seorang isteri kan..syurga isteri di bawah tapak kaki suami, nak tak nak kena buat jugak, buatlah lah dengan seikhlas hati..

Bagi si suami, hargai lah isteri yang telah di ciptakan untuk si suami, isteri yang berusaha untuk memenuhi kehendak dan keperluan suami. Sanggup bersengkang mata jaga anak-anak..Bersyukur lah dengan nikmat kurniaan ALLAH ni..

Sedih bila dengar isteri di pukul, suami kahwin lain, kalau memang isteri tu jenis tak bertanggungjawab tak pe lah, tapi kalau isteri tu jenis yang taat, kenapa mesti sia-sia kan isteri tu?
p/s : Nak jadi seorang isteri yang solehah, ehe..insyaALLAH..

Image Hosted At MyspaceGens
--------------------------------------------------------------------------------------
Image Hosted At MyspaceGens
--------------------------------------------------------------------------------------

Suka entry ni? boleh LIKE!

35 comments:

Novelgurl said...

Salam..tapi si isteri mesti bahagia dpt buat semua tu ^^

.:padie_eyla:. said...

bace bace balik mulia kan isteri tu? ;P

Lya Colours said...

saya nak jadi isteri yg taat
wahhh belom ada pkwe nak jadi isteri
guane ni
hahaha

faraa halim said...

mmg la x best ape yg isteri kne buat tu,
tpi tu kn tnggung jawab hehe

adibdaddy said...

saya ssetuju!

http://aniesandyou.blogspot.com said...

msk syurga free..sapa x nk? so bak kata pepatah...susah2 dulu...sng2 kemudian..

MamaEma said...

wah..setuju sangat...

mie said...

fuh!!
dah memang tanggungjawab tu..
ehehee

rATu kEBaYA said...

bahagianya.. tetapi kadang2 x semua dapat dipenuhi

♥Ana el Zahra♥ said...

waaa..bestnya entry ni!!! tapi apa pun..bila semuanya dilakukan ngan ikhlas..yg x best pn akan jd best...kepuasan hati dapat berkhidmat untuk keluarga tersayang

YATZAKIE said...

syurga semua bawah tapak aki suami..tapi kalo da tapak kaki suami suke naik kat muke isteri,mcmne tu niesz..hehe

Adii NakHeran said...

hehe,, untungnya,,
ni nak cepat2 kawin,,
kalo blajar t boleh suwuh isteri tolong buad asgment,, hehehe,,

si suami ngorat yang laen pula students kat u,

Finaz Jaafar said...

tak sabar nak kawen jugak ! hahha.. tapi tanggungjawab seorang isteri tu besar..tak tau lah sekarang boleh pikul ke tak..mungkin lambat lagi..huhu

bujal X said...

eh saya iron baju sendiri,nak makan redi sendiri,pagi pun saya kejutkan bini~sebab saya give n take~~tak elok semua suruh bini buat~~

YanaMIB said...

hargailah isteri yg taat..kita pn doa supaya jd isteri solehah =)

mr.syazwan said...

x baik seorg isteri mengeluh

kata nak hidup semati kan

cukup bulan ada ganjaran kan sbg seorg isteri kan??

heeeeeeeeee

zati embong said...

2la time bujang ni hidup goyang kaki je.buat kerja pun ikut mood je.nk iron baju 2,kalau malas nk iron capai blouse je O.o

Lee Sha said...

2 yg nak kawin kena fikir masak2..sbb kawin bkn setakat jadi raja sehari tp kesediaan mental & fizikal menempuh kehidupan selepasnya...huhuhuhuh..leesha akan cuba yg terbaik utk jd isteri solehah..aminn

Lee Sha said...

2 yg nak kawin kena fikir masak2..sbb kawin bkn setakat jadi raja sehari tp kesediaan mental & fizikal menempuh kehidupan selepasnya...huhuhuhuh..leesha akan cuba yg terbaik utk jd isteri solehah..aminn

cik fiza said...

salam singgah..
besar sungguh pengorbanan bila dh jd isteri..
kena buat persediaan la cmtu ek..

nabilah_2908 said...

oh..terasa kepenatannya.....mcm tu la ibu2 kita rasa... :)


jom ke APA KATA HATI pulak,
MOSQUES AROUND THE WORLD

Nur Farah Hani said...

kalo fara.. bab bab masak memasak akan kupaksa dia join sekali kat dapur.. ehehe..

sokong novergurl.. bila kita berkahwin dengan orang y kita cintai.. takkan rasa penat pun buat tu semua.. akan sentiasa bahagia.. lagi lagi kalau dapat husband y suka menolong.. (T_T)

Miss Tira said...

Tapikan Puan Kutu hakikat masa sekarang ramai suami dan isteri berkerja. Apa yang penting adalah Kerja Sama (cakap gaya Wonderpets). Hehehe.

sissyira said...

salam

yang tak payah la fikir semua tu...yang penting ingat,,nanti nak tido mesti besh,ada org kat sebelah...hehe

Ina said...

itulah hakikatnya..yang penting dapat suami yg boleh membantu..bukannya membatu..he.he

noraim said...

wahhh², akak dah nak kawen ke? jgn lupa jemput sy. hihi.

HEROICzero said...

yea kawen kawen kawen!

hehe tanggungjawab sama besar nya. susah untuk jadi ketua keluarga. =)

azi nur said...

hargailah kaum isterii...yeazzahh

Qistina Filzah said...

haha..kawen mmg besh..tp betol la,nmpk mcm isteri lebih penat banding suami kn, sape dpt suami xreti menghargai tu mmg la teruk, dlm suasana somi isteri keje, keje2 umah patut somi leh la tolong, dlm Islam, xsuruh isteri tu jadik spt hamba, walopun kene melayan suaminyer..somi kene la timbang rashe sikit

beautiful_rose said...

sebab tu aku tak bersedia utk kawen sampai skang.sebab byk tanggungjawab nak kena pikul.tak sedia lagi semua tu.......

HonEyBuNNy said...

banyak tgungjwp seorang isteri kan...peewwwit nis..xlama lagi la tu kan..heheh

AdaAkuKesah said...

tidak setuju sama sekali.. zaman sekarang mmg susah nk dpat isteri yg tersenarai diatas..mmg tak setuju.. takkan dpt isteri yg boleh 6 6 perkara diatas..

Amirrah Zawani said...

apa2 pun kita kena buat dgn ikhlas lah kan.. dah nama kahwin.. kalo tak sanggup jgn kawen la.. haha :)

kay_are said...

nak jadi isteri yang baik.. so xleh r nak merungut ngan sume2 tu.. =P

Norhafiza said...

betul tu niesz..tapi sebenarnya tanggungjawab suami lagi BERAT tau!..sebab segala dosa2 isteri dan anak2 yang belum baligh akan ditanggung oleh suami/bapa..dan yang paling best apa saja kebaikan yg suami buat kita akan dapat juga..contoh suami pergi solat jum'at->pahala akan kita dapat juga, suami melawat ibubapa dia di kg->kita juga dapat pahala namum pahala yg kita dapat hanya kita je miliki sorang dan segala dosa yg suami buat dia tanggung seorang.
jadi sebenarnya kita mmg mudah untuk masuk syurga selagi kita memelihara kehormatan kita, memelihara maruah suami kita, jaga solat dan puasa..insyALLAH..
dan lakukanlah tugas dan tanggungjawab kita dengan ikhlas walaupun kita terpaksa bekerja disiang hari..

dah join? click sini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...





ShoutMix chat widget