click banner for more info

Monday, March 7, 2011

Bubur jagung express

Malam ni niesz nak jadi chef two boleh..hehe..tiba-tiba teringin pulak nak share recipe bubur jagung ni dengan korang..jom2..tengok bahan-bahan chef two..

Bahan-bahannya :

1. Jagung


2. Santan pekat dan santan cair


3. Gula

4. Garam

Mudah je kan bahan-bahannya..ok, jom start..

Cara-caranya :

1. Hiris isi jagung (hiris?tul ke?haha..layan..) smpai jadi macam ni..


2. Masukkan santan cair ke dalam jagung yang sudah di hiris tadi..


3. Rebus jagung sehingga lembut..

4. Selepas jagung menjadi lembut, masukkan 1/4 sudu garam, dan gula secukup rasa..

5. Masukkan santan pekat dan biar kan hingga mendidih..


6. Pastikan santan tidak di biarkan mendidih begitu lama..dah siap, jangan lupa tutup api..

7. Bubur jagung sedia untuk di ratah..haha..

p/s : Rasa-rasa dah boleh pas tak..hehe..niesz tengah wait kul 12.00 mlm ni, korang nak tahu kenapa, esok niesz beritahu ek..tunggu tau..

Image Hosted At MyspaceGens
--------------------------------------------------------------------------------------
Image Hosted At MyspaceGens
--------------------------------------------------------------------------------------

Suka entry ni? boleh LIKE!

22 comments:

putrifayad said...

rindu bubur jagung mak kte...:(

mr.syazwan said...

F
U
U
U
Y
O
O
O

konpem SECUKUP RASA ni

=_=

Nur Farah Hani said...

ermmm yumy yumy.. macam macam ader kat sini la... ehehehe... tadi petang baru lepas makan jagung.. (T_T)

nies nak!!!!

chii said...

chii suka sgt mkn bubur jagung..kalo mak buat..mmg mkn berkali2 :D

nelly said...

BNyum ..nampak menyelerakan !

white rose said...

akaknye lain cikit caranya...
setelah hiris halus2 jagung tu, akak ramas2kan dgn gula & garam...

pastu masak atas dapur + daun pandan...

dah menggelegak, baru buh santan...

apisv2 said...

mesti sedap ko.tergoda mak

♕ Mr.IX ♂ said...

lama x makan bubur jagung.....hehhe...dadih jagung pn best gak..

Rozuan Ismail said...

HAPPY BIRTHDAY!!

Lya Colours said...

saya panggil pengat jagung
saya guna jagung dlm tin tuh. kes malas nak kelebet jagung. hihi. pastu guna melaka and tambah biji sagu

isk isk nak buatlah weekend ni

bunga said...

mmg cemerlang dah 2..sedapnyer..bunga suka..

yatie's EPISODE said...

senang je buatnyee rupenyee. ngatkan susa.. T_T

Blogger Girl said...

sedap je, tapi tak ya guna kabung @ gula melaka ke?

sahromnasrudin said...

nnti jgn lupe upload bubur kacang hitam sekali tau :-)

MAPPIAU said...

wokeh siap!!! akak dah salin dah resepi niesz, doakan akak berjaye memakan bubur jagung itu okeh ahahaha (hover ko :P)

rATu kEBaYA said...

dah lepas ni dek... paberet ni.. letak keledek sikti laig sedap

sissyira said...

sa;am

lamanya tak makan bubur jagung ni..

lalink7 said...

nak buat la nanti..heheheh..

dah tau dah..hehehe

d_LA said...

alamak nies, bubur jagung ni peberet dla taw...dh terliur dla ni haa..kene gi cari jagung rr cani..

gula melaka x taruk ke nies?

Qistina Filzah said...

emmm..beshnyerrr..bubur jagung nie...

Raji berkata said...

chef two kang masak ;P
wahh xpernah try lgi bubur jagung..
cmbest jer ;D

p@kcikLie / mamadiana said...

emmm..nampak sedap , menarik..kalu ada jaggungnya tak sempat nk buat bubur da...

dah join? click sini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...





ShoutMix chat widget