click banner for more info

Wednesday, February 9, 2011

korang rasa korang dah cukup suci??

Nada mcm x puas ati je niesz ni kan..hehe..bukan la..just nak share dengan korang, pasal 1 bnda nie..mungkin korang rasa bnda ni remeh, tp jgn x tau, bnda ni la yang pling penting untuk make sure solat kite di terima oleh ALLAH atau pon tidak..niesz xde la nak ckp niesz ni bgus sgt, cume nak saling mengingatkan..


Aritu niesz ade tgk tanya lah ustazah, tajuk die pasal haid x silap niesz, kalau da tajuk haid, confirm la ade mandi wajib kan..then ade sorg pemanggil ni call tuk tnya 1 soalan..niesz x ingt sgt soklan die macamane, tp lebey kurg mcm ni la..
"Saya dah lama amalkan mandi wajib mcm ni, saya mandi dari bahu ke bawah di rumah, tp saya basuh rambut di salon..ada kah mandi wajib sy di terima?"
Kalau ikut kan jwpan niesz mmg x sah la kan..(eh..eh..org tu tnye ustazah la) hehe..tau la..tp dlm rukun mandi wajib sendiri da sebut yang salah 1 syarat sah mandi wajib ialah niat dan meratakan air ke seluruh bdn.."SELURUH BADAN"..bkn separuh2..tp tu lah, niesz agak kecewa sbb jwapan ustazah tu mcm memboleh kan plak..WALLAHUA'LAM..nk tau lebey lanjut pasal syarat mandi wajib ley tgk cni..

Bkn ape, bg niesz mandi wajib ni perkara penting, lg2 berkaitan ngan sah nya solat..kalau mandi wajib kita x sah, so, solat kite pon x sah la jgk kan..betul x..Kita manusia biasa, x semesti nya ape yang kita smpaikan tu betul..kita kena tgk, cri, kaji dr mane2 sumber yg boleh di percayai, br boleh dpt jwpn yg tepat..
p/s : mlm ni nk kena study tuk interview esok..waaaa!takut la plak..

Image Hosted At MyspaceGens
--------------------------------------------------------------------------------------
Image Hosted At MyspaceGens
--------------------------------------------------------------------------------------

Suka entry ni? boleh LIKE!

27 comments:

atie said...

interview kerja ke??good luck ye!!

♥ manje ♥ said...

assalamualaikum

ada keraguan kat situ kan... mcm tak sah jek...

pssttt : gud luck utk interview esok ye... buat yg terbaik ~

yatie's EPISODE said...

yup niesz. ustazah yati pun pnah ckp dulu. bersih ke kita mandi wajib? suci betul ke kita? huu.

btw, gud luck ye esok interview! ^^

zati embong said...

a ah,betul!bOleh eh cmtu?kalau dia basuh rambut kat salon kalau dia x niat mndi wajib cmne?tp kena niat ke?huhu..ohoho,bnyk plak soalanny di sini O.o

goOd luck dear O.o

YanaMIB said...

eh ye la niesz...mcm pelik je klu jwpn ustazah tu kata sah...erm kena ty ulama len lg pasni...xleh setuju dgn satu jwpn je..kdg² pendpt ulama ni len²...hihi~ =)

❤NazirahMoktar❤ said...

betul2..selalu kalo mandi wajib mesti cuci seluruh bdan..

nabilah_2908 said...

payah juga bila jawapan dr org yg arif meragukan....

hrumm...betul la tu..syarat sah mandi wajib dgn meratakan air keseluruh badan..dari hujung rambut ke hujung kaki...

mcm cacat lak...buat separuh-separuh..

apa salahnya kalau dia mandi dulu..cuci rambut dia dulu..leps tu nk g saloon..g la kn..? huhu..

jom ke APA KATA HATI pulak,
APA KATA SURVEY

nabilah_2908 said...

lupa lak....good luck tuk interview esok.. :)

redzwanie redzmann said...

0wg skrg nie mcm2 kan niesz...
tny s0klan pelik2..huhu

gud luck k dear..=)

Anisa Hang Tuah said...

all the best utk interview..

good luck yaa

Lya Colours said...

good luck utk interview. jgn nebes2. bykkan selawat

beautiful_rose said...

aku pun ada tengok jugak rancangan tu.terkejut jugak bila dgr penjelasan ustazah tu.sebab yang aku belajar kat sekolah dulu lain pula.





kita de banyak mazhab,jadi kadang2 keliru nak ikut yang mana satu.bagi aku,better kita buat mana y kita betul2 yakin yang mana kita pernah belajar.kalau kita ragu2 jangan buat melainkan kita betul2 dah bertanya pada ulama y lebih tahu pasal agama.

noraim said...

gud luck interview kak :)

biella93 said...

sengal punye soalan . ahhaha . eyhh esok blnje mkn taw. ahhah . gud luck :)

white rose said...

haru biru jadinya kalau main redah je letak hukum...

tanya banyak pendapat, tanya yg lebih pakar...

kita tidak bole mendengar 1 jawapan, kena ada perbandingan...

cari perbandingan itu sampai kita betul2 puas hati...


semoga berjaya interview anda...

Solihin Zubir said...

adeyhh.. camtu pon ada?
mandi jela smpai rambut..
bagi sempurna dlu mandi wajib tu..
pastu nk basuh rambut kt salon pun, pegila.. haish! ngada tol kan..
huhu..

Ati Masrif said...

salam niesz,

moga berjaya!


sudi lah doakan utk kak ati juga

HEROICzero said...

aish slalu kes keluar bilik air, rasa was2 lagi. keh3x. sudah nya masuk balik.

selamat ber-interviewww! =)

aDieyZa said...

mcm pelik pun jawapan ustazah tu.. sebab ada lagi 1 yg zana baca, kita kena niat mandi wajib sebaik saja air sampai ke kepala.. kalau dia basah rambut kat salon then mandi kat rumah, mcm dah lain pulak jdnya..

gud luck dear for ur interview..

bunga said...

xpasti la..hehehe..tapi lau dari segi keraguan itu xleh..

pe pom good luck cyg..

jeBateja said...

errr.....mandi wajib,...den pun ragu2 dgn jawapan ustazah tu....


semoga berjaya temuduga tu....err...sebut nama den 3 kali...ahakz

d_tieah said...

Kan..
Aku pun terasa hairan gak bila mana dia p cuci rambut kat salon..
Bukan kah niat tu awal2 kite baca masa pertama kali air sampai ke kepala?
Ok2, kite tak layak nak bercakap pasal ni kan niesz?
*wallahualam

p/s: gud luckm ek

Latest entry : Nak petua? Petua Jadi Sailormoon pun ade..

lalink7 said...

interview? gud luck nieeszz..

ehh...kawan serumah akak pun ade komen pasal niee..macam2 kan manusia niee..tp betol ke ustazah tue macam menyokongg?? biar betul?

Sunah Mohammad said...

ha'ah la..macam pelik lak~ boleh ke gitu? huhu~

gudluck ntuk interview ye~

saya tag niesz kat kempen NI~

MAPPIAU said...

uiiii takutnye kalau solat kite tak sah kan jauhkanlah

eh interview yea. good luck okeh :))

Ina said...

kena mandi betul-betul..selurh bdn kena air...semoga berjaya ngan itvew ye..
INA NAZIR BLOG

misZ iLmi raHEem's said...

As Salam..
kita da follow awak..
blh awak follow kita semula...
TQ

dah join? click sini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...





ShoutMix chat widget