click banner for more info

Thursday, February 24, 2011

keburukan makanan yang student selalu makan..

Pernah tak korang terfikir makanan yang selama ni kita makan, ada keburukan nya, lagi2 as a student, selalu tak ada masa nak masak, balik class penat, yang duduk hostel lagi la..nak masak mcmane kan..nampak je katil terus nak golek..bukan tu je, nama pun student, duit poket harapkan pinjaman, tak pun parents, terpaksa ikat perut kalau keadaan mendesak..nak tak nak terpaksa beli makanan segera yang mudah di masak and murah..
MI SEGERA 

Mi segera boleh tahan lama dalam keadaan keras dan akan menjadi lembut apabila direndam dengan air panas.Ini disebabkan oleh kandungan wax(lilin) di dalam mi tersebut yang membolehkannya tahan lama.Jika korang makan mi itu hari ini, dan korang teringin makannya lagi, pastikan korang makan 3 hari berikutnya kerana wax mengambil masa selama 3 hari untuk hadam. Dan bayangkanlah jika korang makan mi segera setiap hari, berapa banyak kandungan wax yang terkumpul di dalam perut korang .Ini boleh menyebabkan kanser yang boleh membawa maut.
SARDIN 
Pemerhatian pertama atau kes pertama yang gunakan sebagai bahan bukti buruknya amalan makan sardin ialah  ketumbuhan fibroid di dalam rahim. Fibroid sebenarnya adalah sejenis kanser benign yang tidak merebak ke bahagian lain tubuh. Sebenarnya berdasarkan pemerhatian- pemerhatian lalu ini boleh dirumuskan seolah-olah di dalam tin ikan sardin terdapat sejenis bahan kimia yang bersifat karsinogen (bahan kimia penyebab kanser). Apabila kerap dan sudah cukup tempuhnya, ia akan menyebabkan tumor atau kanser sama ada benign atau malignan. Nak tahu pengalaman someone berkaitan pemakanan sardin boleh click sini Sardin 
3 IN 1

Persatuan Pengguna Pulau Pinang(CAP) mendakwa seseorang yang minum sebanyak 20 gelas 3 in 1 dalam masa sebulan berpotensi untuk menghidap lebih dari 60 jenis penyakit kronik. Berdasarkan kajian yang telah dibuat sejak 10 tahun lalu ke atas satu pek minuman coklat 3 in 1 seberat 28 garam,terdapat 55.6 peratus kandungan gula di dalamnya yang bersamaan 3 sudu teh manakala kopi (20 gram) ialah sebanyak 51.5 % dengan dua sudu teh gula.Besar kemungkinan kadar kandungan gula yang dimasukkan dalam pek itu kini ditambah sebanyak dua kali ganda selain krimmer kerana bahan penambah rasa tu diminati pengeluar minuman terbabit.
PANADOL
Panadol adalah bertoksik kepada tubuh manusia. Ia merosakkan organ hati. Panadol akan tinggal di dalam tubuh manusia selama sekurang-kurangnya 5 tahun.Panadol adalah sejenis "painkiller", semakin banyak korang ambil, semakin lama semakin kurang kesannya pada badan korang. Bererti korang perlukan dos yang lebih lagi bila ia kurang berkesan Untuk wanita, mereka akan melalui pengalaman melahirkan zuriat. Bayangkan mereka akan diberi dos yang kuat apabila terpaksa melalui proses beranak melalui pembedahan. Jika korang   terlalu banyak mengambil Panadol atau Paracetamol sepanjang hidup korang, seperti mereka yang ada migrain, ia akan memberi kesan sifar terhadap kesakitan yang korang alami dan korang perlukan ubat yang lebih kuat lagi untuk mengurangkan rasa sakit. Korang sanggup diberi dadah yang kuat seperti morfin?
p/s : buat masa ni niesz memang dah lama tak minum 3 in 1 tu..but yang lain2 still makan lagi..hahaha...ntah bila la baru nak stop yer..

Image Hosted At MyspaceGens
--------------------------------------------------------------------------------------
Image Hosted At MyspaceGens
--------------------------------------------------------------------------------------

Suka entry ni? boleh LIKE!

27 comments:

❤NazirahMoktar❤ said...

errrkkk..makanan ni la pon yg paling mudah dan singkat..kdg2, kite nak cepat kan.terpaksa gak makan.kalo tak, makan roti sapu kaya ke planta ke..lgi bagus..minum susu..minum air mineral, makan kismis..

liyana said...

lame x mkn megi.. tibe2 rase teringin pulak. campur dgn telur, sayur sikit, fuhh,,, sedap nyeee

yatie's EPISODE said...

yati ni dah la selalu makan yg ekspres pye. huu t_t

sekali bace ni, err. takot pulak. T_T
tp nescafe n panadol xmkn. yg top 2 diatas yati makan. huu

nabilah_2908 said...

oh...semua makanan ni..mmg wajib ada dalam locker...

tau..keburukkannya...tapi itu la yg paling mudah kan..? :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
PENYAKIT LUPA

Solihin Zubir said...

walaupon ramai yg dh tahu, masih ramai yg makan suma benda tu kan.. huhu.. apa ada hal.. mcm rokok la.. hehhe..

sahromnasrudin said...

selalau minum milo 3 - 1..pas nie kena benti la kan huhuhuhhh

YanaMIB said...

mmg sume tu mknn student..hehe..sejak abes blaja mmg xmkn la mende² ats tu..mi meggi pn setahun skali je mkn...caya x? tu lah hakikatnya =)

Anisa Hang Tuah said...

megi is so sedap
eheee

d_LA said...

yg keje pun mkn gak benda tu nies tp jrg sgt dh skang sbb syg lg kat bdn ni..mmg dh taw kan effect dia mcm2..huhu..bertindak sblm trlambat..

intan.maisarah said...

:) terima kasih atas info/
baru tahu 3 in 1 tak elok untuk kesihatan :)

HEROICzero said...

semua layan! ngeh3x~

panadol jek x berapa.

noraim said...

dlm byk² makanan tuh, sy mkn megi jek. yg lain tak makan. huhu.

Cik Ila said...

Cik Ila dlu sllu nasihat kwn2 ckp tak elok mkn benda2 kt atas.Alasan diorang,kene mkn benda2 kt atas,bru boleh kurus...
Tengok,mkn benda2 mcm tu,berat diorang makin tmbh..kuang3..kelakar jugak.haha

Ati Masrif said...

no.1, 2 n 3 tu...

sungguh menyelerakan...

tapi no.4 tu selalu
kak ati elak ...walaupun sakit

♥ manje ♥ said...

um kita makan megi sebulan sekali
bila dtg angin malas nak masak...
tau pon mkn sepatuh aje ~

ghost writer said...

kita semakin dimomokan dengan kajian2 nih niesz...

mr.syazwan said...

time belajar dulu megi mmg kurang

kalau betul2 kempunan je baru bedal..

selalu time bulan puasa time sahur je

cos malas nak beli mkn

hehe

3 in 1 pun sama time puasa n time exam je

indocafe hehe..

windu saat itu walaupun mknan tu x berkhasiat..

janji sweet

hahaha

lalink7 said...

bgus entri niee..tp kalau teringin kite boleh makan...makanan nie bertambah mudarat jika di makan setiap hari kan?

kalau jarang atau sesekali makan rasanya tak jadi apa2..jangan amalkan sehingga menjadi tabiat..mmg bahaya..

teng for the entri niesz..

Siti Nur Amirah said...

yang paling byk masuk dlm perut ni maggie kottt..duk asrama kan dulu..T_T standard la megi tu..bila malas nak turun cafe..memang sbnrnye apa-apa yg sgera tak sht tuk bdn..T_T semoaga dalam lindungan Allah dari segala penyakit yang merbahaya...

Nur Farah Hani said...

hehehe.. empat2 benda ni selalu makan dulu.. tapi kopi dalama tak minum..sejak dapat email mengatakan ia bahaya untuk kesihatan...

maggi?? jarang jugak.. kempuan baru makan.. conclusionnnya benda y ringkas nih elalunya berbahaya.. kan kan??? ;p

zati embong said...

waa asal semua makanan xelok d makan ni?huhu.

cik hani said...

student kot yg paling suke benda2 ni....

puteri ain said...

bagus entry ni..btw thanks for sharing ya..:)

zureen @ mama said...

Errkkkk...dulu (skrg pun) suka makan itu..huhuhu..

Kena kurangkan makan ni...

lionteen said...

huhu.nk wat mcm ne. itu je la mknn yg dpt di makan kat hstel ni. 3 in 1 lagi la hari2 kite mnum. mknenye sebulan 30 kali kite mnum 3 in 1. uih.. giler ahh

MAPPIAU said...

jangan kan student orang yang bekerja pun still ade lagi yang makan meggi jugak tuh (hujung bulan la) akekeke

nazrul ashraff said...

sellu je makan panadol..cm ne ni?? aisy..

dah join? click sini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...





ShoutMix chat widget