click banner for more info

Wednesday, January 12, 2011

tutorial box post footer yg comel

ape la menatang post footer tu ek..hehe..ok, niesz bg contoh niesz punyer ek..nampak x box comel nie, siap ade  cendawan lagik..comel kan?sape nk?angkt tgn!hehe..ok2, jom blaja same2..



1) First skali g kat DASHBOARD - LAYOUT- EDIT HTML..make sure korg save dulu template tu, tuk backup..kang kalau x jd, sape susah..niesz jgk susah..hehe..then jgn lupe tick pd Expand Widget Templates.

2) Cari code ni ]]></b:skin> kalau nk senang ley CTRL F, senang ckit nk cri.


3) Da dpt, copy n  paste code kt bwh ni sblm code ]]></b:skin> ni td..
.post-footer {
background:url("URL GAMBAR COMEL KORG") no-repeat scroll left center transparent;
border:1px solid #FFC0CB;
color:#FF1493;
font:georgia;
font-size:12px;
font-weight:bold;
margin:0.75em 0;
padding:27px 10px 18px 100px;
text-transform:capitalize;
}
 4) untuk URL GAMBAR COMEL KORG ni, korg ley letak pic ape2 pon yg korg suke, kalau niesz, niesz suke amik kat glitter graphic je, n kalau korg nk letak pic korg sendiri pon boley..but make sure pic korg tu kena dpt kan code dulu tau.


ni contoh nye ek: 
background:url("http://sl.glitter-graphics.net/pub/369/369220a3hjk9pcg9.gif") no-repeat scroll left center transparent;
5) untuk border , korg ley ikut nk tebal o nipis n color ape tuk rngka kotak korg tu..
    untuk  color, ni code tuk tulisan tau,korg ley tukar ikut warna korg suke..


6) untuk font yg color ijau tu korg ley arrange die, korg pndai kan bab2 nie..ehe..gune kan skill yg korg ade ek


7) untuk padding, korg ley ubah ikut size gmbr yg korg nk td, xpe, kalau x puas ati, ley preview..


8) untuk text-transform tu pun korg ley tukar, ade 3 jenis, uppercase tuk semua huruf besar, lowercase tuk semua huruf kecil n  capitalize tuk awl huruf, huruf besar..

9) lps tu..hehe..abis da, aduh!pnat x..hehe..x kan, senang je nie, if nk sure box ni jd ke x, ley preview dulu before save..ok x?kalau ok, done!hehe..

selamat mencube yer..kalau ade problem ley tnye niesz..
p/s : pssst!psstt!ade org kentut, bau busuk la..haha..

Image Hosted At MyspaceGens
--------------------------------------------------------------------------------------
Image Hosted At MyspaceGens
--------------------------------------------------------------------------------------

Suka entry ni? boleh LIKE!

29 comments:

apezs shah said...

haha sape la kentut tu.. Niesz xsenonoh.
wah nak cuba cuma ada lebih banyak picture x hehe..;)

sahromnasrudin said...

assalamualaikum..mesti comel kan bile pic sendiri kua kat citu :-)

niesz said...

@apezs shah hahaha..bkn niesz yg kentut tau, org sebelah..wakaka..

ermm..lebih bnyk pic?mcmane tu ek?

niesz said...

@sahromnasrudin ha a..sgt comey, niesz ingt nk wat pic sendiri tp tgk cendawan ni mcm comel sgt la plak..hehe..

Adii NakHeran said...

promote diri sendiri la an,,,
mentang2 comel,, buleh la,, haha,
nice info,, thanks ^^

lalink7 said...

wahh bijaknye die..heheheh =D
rajin wat tutorial ye? hehehe

sissyira said...

salam

menarik

dulu syira pun buat gak, tapi sebab blog jadi berat syira buang..hehe

sissyira said...

salam

dulu syira pernah buat jugak ni, tapi sebab blog jadi berat syira buang..

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...

rajin dier edit belog

patut la comey ehhehe

mr.syazwan said...

F
U
U
U
Y
O
O

nice info

thanks for sharing

=_=

MAPPIAU said...

waahhhh tutorial yang comeiiii hihihi

Siti Safiyyah said...

first time datang blog ni terus jatuh hati..hehe, best lah tutorial ni.. :D

HonEyBuNNy said...

he2...sapa la yg kentut tu kan nis...heheh

niesz said...

@Adii NakHeran hehe..sape yg comey tu..ekekeke..

niesz said...

@lalink7
sbb ade permintaan..ehe..

niesz said...

@sissyira ha a..kena tgk gak, kadang2 ley jd berat..

niesz said...

@✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ hehe..blog akak lagi comey..

niesz said...

@mr.syazwan welcome..sharing is caring rite..

niesz said...

@MAPPIAU
ha a..comey kalau letak pic sendiri lagi comey..ehe..

niesz said...

@HonEyBuNNy bkn niesz..org sebelah tau..ahaks!

niesz said...

@Siti Safiyyah thanx dear..terharu niesz dgr.. :)

♥cutebabygirl♥ said...

bestnye tutorial2 kt sini!!!

nulhazwany abdul malik said...

tak jadi..
tolong buatkan..
ahahahahahahaha

niesz said...

@♥cutebabygirl♥ hehe..try la..mane tau nmpk comey lam blog nnti..

niesz said...

@nulhazwany abdul malik kat mane ye yg x jd tu..

Firdaus Kasim said...

owh baru taw.. thanks taw

niesz said...

@Firdaus Kasim welcome awk.. :)

miss lollipop said...

simple tul...
tutorial len pny la ssh n mmningkn^^
truskn tutorial yup..?

Aulia Manda said...

Follow Back cik.. :)


www.makho-manda.blogspot.com

dah join? click sini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...





ShoutMix chat widget