click banner for more info

Wednesday, January 12, 2011

tutorial box comel dalam entry

ok, ari ni niesz nk wat tutorial ckit..sbb da ade yg mintk niesz tlg ajar mcmane nk wat box2 comey nie..sbb kan niesz br nk wat folder tuk tutorial, so, niesz ajar trus lam ni la ek..utk tutorial yg 1st box comel dlm entry..ni contoh nye ek..niesz letak name yg request tuto ni..ehe..comey x?ok, kalau comey, jom wat same2..
1) First skali g kat DASHBOARD - LAYOUT- EDIT HTML..make sure korg save dulu template tu, tuk backup..kang kalau x jd, sape susah..niesz jgk susah..hehe..then jgn lupe tick pd Expand Widget Templates.

2) Cari code ni ]]></b:skin> kalau nk senang ley CTRL F, senang ckit nk cri..

3) Da dpt, copy n  paste code kt bwh ni sblm code kat ats ni td..

.post blockquote { background-image:url(URL KORANG); -moz-border-radius-topleft: 10px; -moz-border-radius-bottomright: 10px; padding: 6px; Border: 3px solid #FF0080; margin:1em 20px; }
 4) URL KORANG tu ley cri kat cni..background comey.  

kat cni niesz habaq ckit ek.. contoh  code kt bwh ni code html background yg korg nak,  nk masuk kan lam URL KORANG tu, masukkan code yg niesz da colour kan merah tu je ek..yg lain xmau..ok..ni contoh je tau..sbb ade yg confius nk masuk kan URL yg mane..
<body bgcolor="#000000" background="http://content.mycutegraphics.com/backgrounds/pink/pink7.gif">
lps da siap, akan jd mcm nie..ni contoh..
.post blockquote { background-image:url(http://content.mycutegraphics.com/backgrounds/pink/pink7.gif); -moz-border-radius-topleft: 10px; -moz-border-radius-bottomright: 10px; padding: 6px; Border: 3px solid #FF0080; margin:1em 20px; }
5) untuk Border: 3px tu korg ley ubah, ikut suke korg la..nk tebal o nipis..

6) untuk #FF0080 , ni code color tau, yg ni color pink, korg ley tukar color border ni ikut warna korg suke ek..

7) then save! siap! oopps!nnti dulu, tuk check same ade box comey ni jd o x, g kat new post, korg tulis la ape2 kat ctu, lpastu select ayat yg korg wat td, then click simbol mcm gmbr kt bwh nie (niesz da bulat kan). then click preview kat bwh tu, jd x..kalau ok, done!


 selamat mencube yer..kalau ade problem ley tnye niesz..
credit tuk intanurulfateha


p/s : white ros, tuk tutorial yg cendawan bergerak tu niesz tunjuk next tutorial ek..tggu tau..

Image Hosted At MyspaceGens
--------------------------------------------------------------------------------------
Image Hosted At MyspaceGens
--------------------------------------------------------------------------------------

Suka entry ni? boleh LIKE!

16 comments:

YanaMIB said...

wah wat tutorial aa..hehe..x sbr nk tau yg cendawan bergerak tu..hehe~ =)

apezs shah said...

wah cik niesz shadu saya.. saya dah jadi buat.. trima kasih tau..;)

niesz said...

@YanaMIB
hehe..next tutorial niesz tunjuk mcmane nk wat cendawan tu ek..

niesz said...

@apezs shah hehe..welcome awk.. :)

kiwi said...

cntikk..bwt la tutorial comel2 cmni lg..hihi

Solehah said...

tq niesz..

niesz said...

@kiwi ok, kalau ade yg mintk, nnti niesz buat ek.. :)

niesz said...

@Solehahwelcome dear.. :)

white rose said...

mmg best...tapi akak dah buat, tak menjadi...

terus hilang widget2 yg ade dlm blog akak...
maka naseb baik akak tere bab2 cover nih...
miaahahaha...

thanks yee niesz

niesz said...

@white rose la..np x jd ye kak..ade error kat mane tu??

ღCik Leenღ said...

ade border jek dik...backgroun dlm tuh tader pun.huhu

Nieza Ibrahim said...

awat laa niza wat x jadi.....2x dah wat..kuar kotak pink cm biasa jer....huhuhuuu

arep_lockermonth said...

arep buat x jadi apap pon niesz!aiyooo!

aDisH.sHidA said...

salam niesz..shida nak tanya..code nak amik yg mana 1 erk

m!ss $@BR!D@H said...

berjayaaaa.... tapi.. nak border colour purple kak..

miss lollipop said...

thanx for tis tutorial...
tutorial len yg sy try x jdi lgsg!
thnx akak niesz^^

dah join? click sini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...





ShoutMix chat widget