click banner for more info

Monday, February 28, 2011

tutorial profile banner facebook - ( 2 versions)

Mesti ramai yang dah tahu macamna nak buat tutorial ni kan..ehe..bagi yang masih tak tahu atau rasa nak cuba buat macam ni, boleh je..memang senang giler step dia..dia ada 2 version, tapi kalau nak guna 1 version pun ok dah..
FIRST VERSION

Yang ni kalau korang nak banner korang selari dengan pic profile korang...

1. Korang click kat website ni http://www.picscatter.com
2. Upload pic yang korang nak
3. Make sure korang check berapa line korang punya info, kalau niesz ada 2 lines..(tengok pic atas ni..dlm kotak merah)..kalau ada 2 lines just click (+) tu..


4. Lepas korang dah arrange gambar tu ikut yang korang nak..click publish to facebook


5. Jadikan main profile tu sebagai profile picture korang..then siap!

SECOND VERSION

1. Pergi dekat search dalam facebook korang then search PROFILE BANNER , jangan lupa like page tu tau..


2. Make sure profile banner ni under name facebook korang
3. Click pada Upload Your Own Images
4. Upload pic yang korang nak, pastikan pic korang siza 485px * 68px
5. Then click Make it
6. Lepas dah siap tu, tag name korang dekat pic yang dah upload tadi..


7. Siap!

* Kadang2 bila dah siap, pic tak keluar, kat profile sendiri keluar, tapi bila orang lain view tak keluar, so, check balik setting pic korang, make sure jangan private kan..boleh choose friend only, so, kawan2 yang follo korang je bolah tengok.. *
p/s : Selasa smpai khamis ni niesz pergi rumah nenek kat keramat, tak tahu la boleh update entry ke tak..huhu..sebab kat rumah pkai streamyx, niesz tak ada berukband..ekeke..

Image Hosted At MyspaceGens
--------------------------------------------------------------------------------------
Image Hosted At MyspaceGens
--------------------------------------------------------------------------------------

Suka entry ni? boleh LIKE!

16 comments:

ShafiqIzwan said...

whoah cam best je. hehe,

iniialahaku said...

cntik gak wat cmni..dulu dah buat..tpi bila da org tag tu yg kco tu

Nur Farah Hani said...

ouh.. cengitu rupanya.. ehehe..

HonEyBuNNy said...

hehe..ila pun dah buat...suoh kanda buatkan..

Sunah Mohammad said...

o...hari tu try wat untuk fan page blog, tapi tak jadik..huhuhu...nak try wat untuk profile sendiri lak lah..:) thanks ye~ ;)

CikNiza said...

hehe..sy dh buatttttttttttttt
yeayyyyyyyy..jadikkkkkkkkkkk
tgk la profile fb sy..hehe :p

http://www.facebook.com/CikNiza#!/CikNiza

mr.syazwan said...

wah sieyes ye?

seiyes baru tahu

thanks ye

=_=

mie said...

wow!!
kena try ni..
eheheee

lionteen said...

tlg wat kan tuk kite ley?? hehe

Lya Colours said...

dari dulu lagi nak buat picscatter
tuh tapi tak terbuat.huhuhu

lalink7 said...

dah lama sis nak cari entri niee..thanks niesz..

=))

yatie's EPISODE said...

baru tawu la niesz! yati nak try lah sat g! thanx! ^^

bunga said...

wahh..ada tutorial..

YanaMIB said...

waa nice =)

nelly said...

Nampak lagi comel dan menarik !
=)

Blogger Girl said...

sangat membantu + menarik tetarik debom, tp tk de gmbr yg sesuai.. byk kali cube, tetap tk cun.. mybe next time nk tuto lagi....

dah join? click sini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...





ShoutMix chat widget