click banner for more info

Tuesday, February 15, 2011

which 1 better? jom share sama-sama..

Mesti kat sini ada yang da bertunang kan, xpon da kena risik ke..atau da kawen..nak mintak pendapat korang la..mana 1 yang elok yer..hehe..saja nk tukar2 pendapat..boley buat rujukan nnti bila d perlukan..
RISIK : bertanyakan sama ada wanita yang hendak di jadikan isteri itu masih gadis, masih belum berpunya. Sesudah di kenal pasti tiada yang punya, maka perminangan boleh di lakukan..
TUNANG: Pertunangan atau bertunang merupakan suatu ikatan janji pihak lelaki dan perempuan untuk melangsungkan perkahwinan mengikut tarikh yang dipersetujui oleh kedua-dua pihak. Meminang merupakan adat kebiasaan masyarakat Melayu yang diterima oleh Islam. Peminangan adalah permulaan proses perkahwinan.
NIKAH : Perkahwinan atau nikah menurut bahasa ialah berkumpul dan bercampur. Menurut istilah syarak pula ialah ijab dan qabul (‘aqad) yang menghalalkan persetubuhan antara lelaki dan perempuan.

pada pendapat korang la kan..mana yang paling bagus..

 merisik hari lain, tunang hari lain, nikah hari lain
 (merisik + tunang hari yang sama), nikah hari lain
 merisik hari lain, (tunang + nikah hari yang sama)
 merisik + tunang + nikah hari yang sama

Korang ada experience pasal ni x?..sbb niesz ngan chiquito plan nak wat macam yang no. 2 tu..insyaALLAH, jika di izinkan ALLAH..korang plak pilih yang mana ek? n nape korang pilih yang tu..
p/s: sakit nye prut, ni mesti sbb terlebey mkn smlm..aduh!

Image Hosted At MyspaceGens
--------------------------------------------------------------------------------------
Image Hosted At MyspaceGens
--------------------------------------------------------------------------------------

Suka entry ni? boleh LIKE!

34 comments:

white rose said...

adat biasa yg sebelah akak lakukan adalah no.2...


tapi giliran akak nanti INSYA'ALLAH, akak nak buat no.4...

taknak banyak2 keje...

Lya Colours said...

ish tak tau la. xde pengalaman. tapi boleh je no 2 tuh. risik sekali dgn tunang. jimat belanja. tunang x payah buat besar2, bajet simpan utk wedding, bleh belanja lebih sket kat situ. sekali seumur hidup kan. hihi

alynn malynna said...

salam perkenalan...=)

sy x de pengalaman dlm hal nie..
tp sy pun akan lalui hari tu nnt...

disebabkan bakal suami sy orang jauh..jd sy rase elok merisik+tunang then nikah hari yg lain..

ewasyakilla said...

wow...congrate akk..acu da nk tunang..hehehehe

noraim said...

wahh, akak dah nak bertunang? tahniah! ;)

HEROICzero said...

no 3 tu mcm cool jek.

merisik. pilih tarikh utk nikah. dh dpt tarikh, buat tunang dulu sebelum nikah. =)

ayin~weeweet said...

biasanya no 4 kot.tp klu sy,nak tunang n nikah sekali.sekaliharung punya dugaan hehehe

lionteen said...

kite nak nikah terus. hehe..tanak tunang, tanak risik. hehe

HonEyBuNNy said...

wah2 nis...cepat la tung...ila xsabar neh nak tgk...ehheheh.....ila suka yg nber 2 jgak....;-)

hanabanana said...

sy pilih yg ketiga! (:

-[miracle]- said...

ermm. buat la macam no.4. ta byk keje. haha.
but, memane pon okayy jep rasenye. :)

SecreT GirL said...

salam pekenalan ehh ! :)
tq follow me backk..

owrite ,nk tao sal bnda nie ehh?
sye nie bule kata ade jgak la kot pengalaman dlm hal2 nie..babnya kak2 sepupu sye rmai yg da brumahtangga..
n b4 that of coz la ade mjlis risik n tunangkn..?
hemm..yg salu dbuat lam big fmly sye kn..no.2.
no.2 tu mybe mudah cket la kot.
tol jgak kalo kate jimat time n money.senang keje jgk.
nnt takyah nk kalut2 pkey sal nk tunang bile dh..juz pkey sal date weddng jer.
to my opinion lah kn.

♥ manje ♥ said...

assalamualaikum niesz

bagi kita no 2 tu ok la...
sebabnya masa itu diperlukan utk kenal hati budi dengan mendalam... ms ini juga diperlukan utk buat persiapan nak kawin nati kan..

JIJI YU said...

muahaha.menarek2...mmg mengajo aku ni..aku nak mintak pompuan tu senirik dgn ayah die..risik2 dulu..pas tu kawen je terus..takder tunang2..haha

fyra said...

ok la tu no2
mak dia kan dah pena dtg
takpayah la kot risik lagi

Amy said...

amy belom ada pengalaman...tapi kalau masyarakat kat area tmpat amy neyh, ramai yg guna no 2 niesz...

redzwanie redzmann said...

selalunye wat no 2 la niesz..
tapi klo nak wat cm siti nurhaliza p0wn blh..cm no 3..hehe

RuBiE ZaiNuDdin said...

kalo R_Zai..pilih yg no.2 jugak..huhu..;)

hysman said...

itulah biasanya yg terjadi no 2 tuh...normal...

tp klu nak tnya saye,lg ok klu no 4 jer..sef duit skit..
hehehe

AiDa AzRyN said...

sakit perut?p buh minyak gamat cepat.. hehe.. :P

Solihin Zubir said...

nikah trus la..
merisik dan tunang tu hanya adat.. heheh..

NuR 'aQiLaH said...

besh nye suma da nak kawen T_____T

me nak no 4 kot. sekali jalan. hiks

biella93 said...

kawen je terus , kan senang , bajet duet sikitt

syazwanizul said...

as for me,no 2 tu oke ;)

bunga said...

bg bunga nak no 2..hahahah..

Haris Khairuddin said...

kalau ikut islam, macam no 1. sbb merisik utk tau si dia dah berpunya @ x. tunang tu adalah permulaan utk kenal pasangan kita. just nak tau kita serasi @ x. n tunang xde dibuat kenduri pun.

tapi sebab org skrg dah biasa berkenalan dulu.. so better no 2. wkt tunang tu utk tetapkan tarikh kawen.

apepun, tahniah sy ucapkan.

Sweet like Strawberry said...

i vote yg number 2...sebb dulu i mcm tu ...much much better kalo pasangan tu org jauh...tak derlah nak ulang alik bagai kan....lagipun boleh save bajet hehehe

~ yus ~ said...

pilih yang kedua, merisik dan tunang hari yg sama, nikah hari lain..

nabilah_2908 said...

belum berpengalaman lagi.. :)

tp..kalau akk....nk no 2... :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
BLOG REVIEW : SILENT READER

yatie's EPISODE said...

yati nak no 2 jgak. selalu org buat gitu. hee

Amni said...

kalau saya, buat no. 1.. hari tu family sebelah laki risik dulu, tunang hari lain... =)

YanaMIB said...

biasa org buat yg nombor 2 tu..sis dlu yg nombor satu...sbb risik tu kira perkenalan kedua belah pihak...aa gitu..hihi...=)

atie said...

atie pernah dgr, merisik+tunang n kawin hari lain..

n

merisik, tunang hari lain, kahwin hari lain..

n merisik hari lain tunang hari sabtu, kahwin hari ahad..huahua..

tp lebih baik la, merisik+tunang pastu kahwin~

d_tieah said...

Kalo aku, aku nak yg no1 tu..
Lebih teratur lagi kot..
Tapi kalo my future husband org jaoh kenalah pilih no2 tu..


Entry Terbaru : Ketahui Gred Untuk Url Blog Anda

dah join? click sini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...





ShoutMix chat widget